Składniki
-
Składniki na ciasto
-
250 g Mąka tortowa
-
220 g Drobny cukier
-
130 g Masło
-
1/2 szklanki Jogurt naturalny
-
2 szt Jajko
-
100 g Gorzka czekolada
-
5 łyżek Ciemne kakao
-
1 łyżeczka Soda oczyszczona
-
Składniki na polewę
-
150 g Biała czekolada
-
1 łyżka Masło
-
2-3 łyżki Mleko 3,2 %
-
szczypta Czerwony barwnik spożywczy
Opis
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciastaDo rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i mieszając podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. Nie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę. i mieszamy. Do drugiej miski wybijamy jajka, dodajemy jogurt naturalny i miksujemy do połączenia się składników. Do miski z mąką dodajemy roztopione masło, mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy masę jajeczną i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy o wymiarach 34 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy około 25-30 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie polewyCzekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy mleko i mało. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej cały czas mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy odrobinę czerwonego barwnika i mieszamy, aby polewa równomiernie zabarwiła się na czerwony kolor. Polewą dekorujemy serduszka. |