0 0
Pizza Rimini

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na ciasto
500 g Mąka
500 ml Ciepła woda
6 dag Świeże droźdże
1 łyżeczka Cukier
1 łyżeczka Sól
1 łyżeczka Oregano
Dodatki
250 g Pieczarki
1 puszka Kukurydza
150 g cienkich plasterków Boczek
Składniki na sos
1 puszka Pomidory Pelati
1 ząbki Czosnek
1/2 łyżeczki Oregano
2 łyżki Świeża bazylia
płaska łyżeczka Cukier
1 łyżka Oliwa z oliwek
szczypta Sól
szczypta Pieprz

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Pizza Rimini

  • 1 godzina i 40 minut
  • Średni

Składniki

  • Składniki na ciasto

  • Dodatki

  • Składniki na sos

Opis

Udostępnij

Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Małgosię H.

(Visited 524 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta

Do kubeczka dodajemy 2 łyżki ciepłej wody, 2 łyżki mąki, cukier i pokruszone drożdże. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy. Wody nie należy dodawać całej od razu, gdyż wszystko zależy od rodzaju mąki. Zagniatamy elastyczne i jednolite drożdżowe ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Trwa to około 1 godziny w zależności od temperatury w pomieszczeniu. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i formujemy blaty do pizzy. Gotowe blaty układamy na specjalnych, okrągłych formach do pizzy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 10-15 minut.

2
Zakończ etap

Przygotowanie sosu

W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy na małym ogniu. Mieszamy uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy pomidory, zioła i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż sos odparuje i zgęstnieje.

3
Zakończ etap

Czynności końcowe

Każdy blat pizzy smarujemy sosem pomidorowym, układamy pokrojone pieczarki i boczek i kukurydzę. Wierzch posypujemy startym, żółtym serem. Pieczemy w temperaturze 200’C od 7-10 minut. Podajemy z ulubionymi sosami.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Eton Mess z kiwi
następny
Delikatny krem z selera
poprzedni
Eton Mess z kiwi
następny
Delikatny krem z selera

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here