Składniki
-
Składniki
-
1 szt Świeży kurczak
-
1 łyżki Masło
-
1/2 łyżeczki Estragon
-
1 kostka Bulion drobiowy
-
Składniki na farsz
-
15 dag Wątróbka drobiowa
-
3 plasterki Czerstwa bułka
-
3 szt Biszkopty
-
4 łyżki Śmietanka
-
5 dag Rodzynki
-
5 dag Orzechy włoskie
-
5 dag Migdały
-
6 szt Śliwka kaliformijska
-
3 szt Jajko
-
3 łyżki Masło
-
2 łyzki Tarta bułka
-
szczypta Sól
-
szczypta Pieprz
-
1/3 łyżeczki Gałka muszkatołowa
-
2 szt Goździk
-
szczypta Świeży imbir
-
2 łyżki Natka pietruszki
Opis
Kurczak nadziewany staropolskim nadzieniem to jedno z najbardziej uroczystych dań.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie farszuW rondelku topimy masełko i wrzucamy do niego posiekane orzechy, migdały, rodzynki i pokrojone w paseczki śliwki i bułkę tartą. Smażymy przez 5 minut na średnim ogniu. Bułkę moczymy w śmietance, ucieramy w misce dodając po jednym żółtku, a potem posiekaną drobniutko wątróbkę, natkę pietruszki, bakalie. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi ingrediencjami. Łączymy delikatnie z pianą ubitą z trzech białek i soli. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie kurczakaKurczaka starannie myjemy, osuszamy i nacieramy w środku solą. Nadziewamy kurczaka, zszywamy bądź spinamy wykałaczkami. Nacieramy jeszcze solą i estragonem. Polewamy stopionym masłem i układamy w brytfannie. Podlewamy gorącym bulionem i pieczemy w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem na stół nogi ptaka ozdabiamy papilotami. |