Składniki
-
Składniki
-
1 szt Indyczka
-
8 szt Jabłka Golden Delicius
-
2 szt Gruszki
-
15 dag Wątróbka drobiowa
-
1 łyżka Rodzynki
-
2 szt Cebula
-
szczypta Sól
-
szczypta Pieprz
-
1 kieliszek Białe wino
-
2 kostki Bulion drobiowy
-
2 szt Goździk
-
1 szt Liść laurowy
-
1/2 łyżeczki Tymianek
-
3 łyżki Masło
Opis
Wyjątkowe danie, szczególnie na uroczysty, świąteczny obiad.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przegotowanie farszuUmyte nie obrane gruszki oraz jedno duże jabłko dzielimy na ćwiartki. Skraplamy sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem i zmiażdżonymi goździkami. Pokrojone drobno wątróbki obsmażamy na maśle razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Mieszamy owoce, rodzynki, wątróbkę i faszerujemy indyczkę. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie indyczkiZ wierzchu nacieramy ptaka solą, polewamy stopionym masłem i wstawiamy do piekarnika. Podlewamy winem wymieszanym ze szklanką bulionu. Pieczemy w temperaturze 175 stopni. Gdy mięso jest już prawie miękkie, wkładamy do brytfanny jabłka z wydrążonymi gniazdami nasiennymi. Jabłka można nadziać dobrą konfiturą z czerwonych porzeczek lub borówek. |