Składniki
-
Składniki
-
1 laska Korzeń chrzanu
-
1 szt Sok z cytryny
-
1 sztuka (zmiażdżony) Goździk
-
1 łyżka Cukier puder
-
szczyta Sól
-
1 szt Jabłka
-
3 łyżki Majonez
-
3 łyżki Jogurt naturalny
Opis
Idealny dodatek do mięs i kiełbas. Wzbogaci każde danie.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie sosuUcieramy chrzan (jeśli jest zwiędły, moczymy w lodowatej wodzie - jędrny uciera się szybciej i łatwiej) wprost do miski z zakwaszoną sokiem cytrynowym wodą. Odcedzamy gorzki sok. W rondelku gotujemy pół filiżanki wody z cukrem pudrem i goździkami. Wrzącym syropem zalewamy chrzan. Dodajemy resztę soku z jabłkami startymi na jarzynowej tarce. Odciskamy łyżką nadmiar soku, mieszamy z majonezem i jogurtem. Solimy i przyprawiamy jeszcze szczyptą cukru pudru i - jeśli podajemy ten sos do śledzi - odrobiną startej świeżo gałki muszkatołowej. Dobry także do ryb z wody. |