Składniki
-
Składniki
-
1 szt Pomarańcza
-
1 szt Cytryna
-
1 słoiczek Konfitura z czerwonych porzeczek
-
100 ml Czerwone wino
-
1 łyżeczka Musztarda
-
szczypta Świeży imbir
-
1 łyżeczka (brandy, koniak) Alkohol
-
szczypta Sól
Opis
Sos znakomicie pasuje do pasztetów, wołowiny i wieprzowiny.
(Visited 118 times, 1 visits today)
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie sosuSkórkę z pomarańczy i cytryny drobno kroimy (bez białego miąższu), po czym gotujemy w winie, dodając imbir. Do wywaru (jest gotowy po 10 minutach) dodajemy musztardę, sok z pomarańczy i połowy cytryny. Mieszamy z konfiturą porzeczkową, doprawiamy solą, bo bez soli ten sos nie jest wybitny. Wlewamy w końcu koniak i wkładamy sos do słoika. Powinien dojrzeć przynajmniej dwa dni. |