Składniki
-
Składniki
-
50 dag Boczek
-
75 dag Łopatka wieprzowa
-
50 dag Rostbef
-
30 dag Wątróbka wieprzowa
-
15 dag Masło
-
3 szt Cebula
-
5 szt Prawdziwki suszone
-
1 kostka Bulion wołowy
-
1 szt Bułeczka
-
3 szt Jajko
-
50 ml Brandy
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz
-
do smaku Gałka muszkatołowa
-
3 szt Liść laurowy
-
5 szt Jałowiec
-
kilka plastrów Słonina
Opis
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie pasztetuBoczek, wołowinę i wieprzowinę dusimy - pod przykryciem - w małej ilości bulionu wołowego z dodatkiem liści laurowych, jałowca i 10 ziarenek pieprzu. Mięsa zostawiamy w wywarze do wystygnięcia. Wątróbkę kroimy w plastry, oczyszczamy z błon i smażymy na maśle razem z plastrami cebuli. Grzyby myjemy i gotujemy do miękkości w filiżance wody. Odcedzamy, a wywar wlewamy do sosu pozostałego z gotowania mięs. Bułeczki moczymy w tym sosie. Przepuszczamy przez maszynkę mięso, wątróbkę razem z cebulą, bułkę i grzyby. do pasztetowej masy wbijamy jajka (roztrzepane widelcem), wlewamy brandy, dodajemy pół startej gałki muszkatołowej i przekładamy masę do wąskiej foremki lub tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej plasterkami słoniny. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 50 minut. |