Składniki
-
Składniki na biszkopt
-
6 szt Jajko
-
10 dag Cukier
-
18 dag Mąka
-
Składniki do nadzienia
-
300 ml Jogurt naturalny
-
5.5 dag Cukier puder
-
220 ml Śmietana kremówka 36%
-
13 dag Żelatyna w proszku
-
50 dag Świeże owoce
Opis
Lekki i bardzo smaczny tort jogurtowy, idealny na każdą okoliczność.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Pieczenie biszkoptuOddzielić żółtka od białek, ubić z połową cukru żółtka, a z drugą połową białka. Uzyskane dwie masy połączyć i delikatnie wymieszać. Przesiać razem mąkę i kakao, wymieszać z ubitymi jajkami - bardzo ostrożnie i powoli. Posmarować formę roztopionym masłem i obsypać mąką, a jej nadmiar wytrząsnąć z formy. Włożyć ciasto i piec w temperaturze 175 - 180 stopni, przez 50 - 60 minut. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie nadzieniaŚmietanę zimną ubić z cukrem pudrem i wymieszać z jogurtem oraz żelatyną (nasączoną wodą i rozgrzaną). Gotowy biszkopt kroimy poziomo na 3 równe części i nasączamy syropem cukrowo - alkoholowym. Na dolnej części biszkoptu układamy owoce i przykrywamy warstwą nadzienia jogurtowego, następnie dekoracyjną kolejną warstwę owoców. Wstawiamy do lodówki. Dwie kolejne części biszkoptu zawijamy w folie i również chowamy do lodówki - dzięki temu mamy gotowe warstwy do kolejnego tortu. |