Składniki
-
Składniki
-
200 g Mąka
-
140 g Masło
-
2 szt Żółtko
-
1 łyżka Wódka
-
80 g Cukier
-
Składniki na nadzienie
-
750 g Jabłka
-
300 g Tłusty twaróg
-
70 g Masło
-
100 g Cukier puder
-
3 szt Jajko
-
1 szt Pomarańcza
-
3-4 łyżki Śmietanka 30%
-
2 łyżki Budyń
Opis
Sernik to tradycja, a z jabłkami to jeden z najlepszych przepisów.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie masy serowejZmiel twaróg. Utrzyj na pianę masło z cukrem pudrem i 2 żółtkami. Ubij trzepaczką pianę z dwóch białek (dodaj szczyptę soli). Ucieraj ser z masą maślaną i skórką otartą z pomarańczy. Wsyp proszek budyniowy, wymieszaj i połącz ser z pianą. Odstaw. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie spoduTu według uznania. |
3
Zakończ etap
|
Kroki końcoweNa wystudzonym kruchym spodzie połóż warstwę jabłek, przykryj masą serową. Ubij w garnuszku jajko, łyżkę cukru i śmietanę. Rozlej krem na serze i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Dopiero po zupełnym wystudzeniu przełóż sernik na paterę. |