0 0
Babka zwyczajna

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki
500 g Mąka
250 g Cukier
250 g Masło
1 szklanka Mleko 3,2 %
3 łyżki Ciemne kakao
1,5 łyżeczki Proszek do pieczenia
16 g Cukier waniliowy
do ozdoby Cukier puder

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Babka zwyczajna

Kuchnia:
  • 1 godzina 30 minut
  • Średni

Składniki

  • Składniki

Opis

Udostępnij

Jedna z najpyszniejszych babek. Musisz wypróbować tego przepisu.

(Visited 261 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta

Żółtka należy oddzielić od jajek. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z 250 g cukru, cukrem waniliowym, żółtkami, dodać mleko i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Białka jaj ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Na blachę wylewamy połowę ciasta, drugą połowę łączymy z kakao i resztą cukru i wylewamy na jasne ciasto. Ciasto pieczemy 80- 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Kamilę O.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Sernik z jabłkami
następny
Pastelowy sernik na zimno
poprzedni
Sernik z jabłkami
następny
Pastelowy sernik na zimno

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here