Składniki
-
Składniki na spód
-
100 g Ciastka degistive
-
50 g Masło
-
Składniki na mase serową
-
350 g Twaróg mielony w wiaderku
-
450 ml Śmietana kremówka 36%
-
2-3 łyżki Cukier puder
-
1,5 łyżki Galaretka niebieska
-
1.5 łyżki Galaretka żółta
-
1.5 łyżki Galaretka różowa
-
3 x 70 ml Gorąca woda
-
Składniki na wierzch
-
100 g Twaróg mielony w wiaderku
-
200 ml Śmietana kremówka 36%
-
2-3 łyżki Cukier puder
-
1 szt Laska wanilii
-
1 płaska łyżeczka Żelatyna w proszku
-
do ozdoby Cukrowe confetti
Opis
Przepyszny, lekki i wyjątkowo smaczny. Musisz wypróbować i zaskoczyć bliskich.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygptowanie spoduCiastka rozdrabniamy, dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Gotowym spodem wykładamy dno tortownicy o średnicy 20 cm, dokładnie wyrównując i dociskając. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie masy serowejKremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Galaretki rozpuszczamy w osobnych miseczkach, każdą w 70 ml gorącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Odstawiamy do ostygnięcia. Robimy to w odstępie czasu. Jedna warstwa potrzebuje do zastygnięcia około 10-15 minut w zamrażalniku. W czasie kiedy jedną warstwę schładzamy, przygotowujemy kolejną galaretkę. W drugiej misce miksujemy ser i dodajemy do niego ubitą śmietanę. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Masę dzielimy na trzy równe części. Do każdej dodajemy ostudzoną, płynną galaretkę i dokładnie mieszamy. Na schłodzony spód wykładamy pierwszą warstwę. Wstawiamy na kilkanaście minut do zamrażalnika. Dzięki temu galaretka szybko zastygnie. Powtarzamy czynność z kolejnymi warstwami. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce do całkowitego zastygnięcia wszystkich warstw. |
3
Zakończ etap
|
Przygotowanie wierzchuŻelatynę rozpuszczamy w 4-5 łyżach gorącej wody. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Do kremówki dodajemy ziarenka wanilii i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i mieszamy. Śmietanę dodajemy do sera,na koniec łączymy z wystudzoną żelatyną. Gotową masę wylewamy na wierzch sernika. Masa powinna bardziej przypominać gęsty krem niż galaretkę. Całość schładzamy w lodówce. Po schłodzeniu dekorujemy kolorową posypką. Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Małgosię H. |