Składniki
-
Składniki
-
50 dag Mąka
-
20 dag Cukier
-
25 dag Margaryna do pieczenia
-
5 szt Jajko
-
1/2 szklanki Mleko 3,2 %
-
1/2 szklanki Śmietana 22%
-
20 dag Krem orzechowy
-
10 dag Mielone orzechy włoskie
-
5 łyżek Rum
-
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
1 opakowanie Cukier waniliowy
-
do posmarowania formy Margaryna
-
do wysypania formy Tarta bułka
-
do dekoracji Lukier rumowy
Opis
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie babkiMąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito do miski. Jajka utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Margarynę utrzeć na puszysty krem, połączyć z masą jajeczną. Dodać mleko i śmietankę. Po łyżeczce dodawać mąkę, cały czas mieszając. Ciasto podzielić na dwie części - jedną połączyć z rumem, a drugą z kremem orzechowym wymieszanym z mielonymi orzechami. Formę posmarować dokładnie margaryną i posypać bułką tartą. Przełożyć do niej najpierw ciasto z rumem, a następnie z kremem orzechowym. Widelcem (ruchem spiralnym) przemieszać obydwa ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55 -60 minut. Ostudzoną babkę wyjąć z formy i polukrować. |