0 0
Babka orzechowo – rumowa

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki
50 dag Mąka
20 dag Cukier
25 dag Margaryna do pieczenia
5 szt Jajko
1/2 szklanki Mleko 3,2 %
1/2 szklanki Śmietana 22%
20 dag Krem orzechowy
10 dag Mielone orzechy włoskie
5 łyżek Rum
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
1 opakowanie Cukier waniliowy
do posmarowania formy Margaryna
do wysypania formy Tarta bułka
do dekoracji Lukier rumowy

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Babka orzechowo – rumowa

Kuchnia:
  • 2 godziny
  • Średni

Składniki

  • Składniki

Opis

Udostępnij

Pyszna, wilgotna babka. Idealna na Wielkanocy stół.

(Visited 275 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie babki

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito do miski. Jajka utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Margarynę utrzeć na puszysty krem, połączyć z masą jajeczną. Dodać mleko i śmietankę. Po łyżeczce dodawać mąkę, cały czas mieszając.

Ciasto podzielić na dwie części - jedną połączyć z rumem, a drugą z kremem orzechowym wymieszanym z mielonymi orzechami.

Formę posmarować dokładnie margaryną i posypać bułką tartą. Przełożyć do niej najpierw ciasto z rumem, a następnie z kremem orzechowym. Widelcem (ruchem spiralnym) przemieszać obydwa ciasta.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55 -60 minut.

Ostudzoną babkę wyjąć z formy i polukrować.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Pastelowy sernik na zimno
następny
Jabłecznik
poprzedni
Pastelowy sernik na zimno
następny
Jabłecznik

Dodaj komentarz