Składniki
-
Składniki
-
6 szt Żółtko
-
4 szt Jajko
-
15 dag Masło
-
3/4 szklanki Cukier
-
2 torebki Cukier waniliowy
-
2.5 szklanki Mąka
-
4 dag Świeże droźdże
-
5 łyżek Śmietanka
-
odrobinę Skórka pomarańczowa
Opis
Wielkanoc bez Babki? Nie może być dla tego Babka Sakramentka jest idealna.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie zaczynu drożdżowegoWymieszaj drożdże w garnuszku z łyżeczką cukru, letnią śmietanką i 3 łyżkami mąki, odstaw w ciepłe miejsce. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciastaUtrzyj masło na puszystą pianę, wsyp 1/2 szklanki cukru i ucieraj dodając po jednym żółtku (w sumie dziesięć). Białka wstaw do lodówki. Pamiętaj, że od puszystości ciasta zależy delikatność ciasta i ucieranie mikserem powinno trwać około 15 minut a w makutrze 30 minut. Kiedy drożdże "zakipią" (czyli zaczyn dotknięty palcem opada), wlej je do masy żółtkowej i ucieraj jeszcze wszystko przez 5 minut. Wsyp mąkę i starannie utrzyj ciasto drewnianą łyżką. Ubij białka ze szczyptą soli. Wsypuj do piany resztę cukru, cukier waniliowy i ubijaj, aż będzie lśniąca. Dodaj jeszcze skórkę pomarańczową i przelej ciasto (ma płynną konsystencje) do dużej babkowej formy, sowicie posmarowanej masłem i posypanej mgiełką mąki. Ale nie do pełna! Ciasto niemal podwoi swoją objętość. |
3
Zakończ etap
|
Kroki końcoweKiedy babka wypełni formę, wstaw ją do piekarnika średnio nagrzanego (do 140 stopni), a gdy jeszcze podrośnie, zwiększ temperaturę do 180 stopni. Po 40 minutach wbij patyczek i sprawdź, czy jest gotowa do wyjęcia z piekarnika. Jeszcze ciepłą posmaruj roztopionym masłem i posyp grubą warstwą cukru pudru, albo udekoruj lukrem |