0 0
Sernik krakowski

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na ciasto
250 g Mąka pszenna
100 g Mąka ziemniaczana
200 g Masło
4 szt Żółtko
1 paczka Cukier waniliowy
Składniki na masę serową
750 g Tłusty twaróg
200 g Cukier puder
2 szt Jajko
6 szt Żółtko
1 paczka Budyń waniliowy
150 g Masło
100 g Rodzynki
50 g Migdały
3-4 łyżki Skórka pomarańczowa
3-4 łyżki Śmietanka 30%

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Sernik krakowski

Kuchnia:
  • 2 godziny
  • Średni

Składniki

  • Składniki na ciasto

  • Składniki na masę serową

Opis

Udostępnij

Jeden z najsmaczniejszych serników – Sernik Krakowski. Spróbuj tego przepisu.

(Visited 1 502 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie spodu do ciasta

Posiekać na stolnicy mąkę z utartym na jarzynowej tarce masłem. Wsypać cukier puder, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i wbić żółtka. Siekać wszystko nożem, a gdy składniki się połączą, szybko zagnieść miękkie ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Kiedy ciasto odpoczywa, przygotować masę serową.

2
Zakończ etap

Przygotowanie masy serowej

Przetrzeć ser przez sito, w misce ubić mikserem masło. Dodać ser, proszek budyniowy, śmietanę i cukier puder. Ubić lekko widelcem - ze szczyptą soli - jajka i żółtka. Wlać do masy serowej, ucierać przez kwadrans. Wsypać rodzynki, obrane z łupiny i posiekane migdały, smażoną skórkę pomarańczową.

3
Zakończ etap

Kroki końcowe

2/3 ciasta rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Rozsmarować masę serową. Z reszty ciasta toczyć wałki i układać na serze krateczkę. Posmarować paseczki ciasta białkiem i wstawić sernik na 50 60 minut do średnio nagrzanego piekarnika.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Babka Wielkanocna Sakramentka
następny
Babka kawowa
poprzedni
Babka Wielkanocna Sakramentka
następny
Babka kawowa

Dodaj komentarz