0 0
Pączki hiszpańskie – Wianuszki

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na ciasto
200 g Mąka pszenna
250 ml Woda
100 g Masło
szczypta Sól
do smażenia Olej słonecznikowy
Składniki na lukier
200 g Cukier puder
2-3 łyżki Gorąca woda
1 łyżka Sok z cytryny

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Pączki hiszpańskie – Wianuszki

Kuchnia:
  • 1 godzina i 30 minut
  • Średni

Składniki

  • Składniki na ciasto

  • Składniki na lukier

Opis

Udostępnij

W Łodzi znane pod nazwą ”pączki wiedeńskie”, w Lublinie nazywane ”gniazdami”. Z wyglądu przypominają włoskie zeppole. Przygotowuje się je z ciasta parzonego jak na ptysie. Pączki te podaje się bez nadzienia, ale za to polane dużą ilością lukru.

(Visited 234 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie pączków

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie do uzyskania gładkiej masy, która odchodzi od brzegów garnka. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną masę ucieramy dodając stopniowo po jednym jajku. Miksujemy do momentu, aż powstanie gęste, jednolite, klejące ciasto. Tak przygotowane ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Arkusz papieru smarujemy oliwą. Świetnie się tu sprawdza oliwa w spray'u. Na papierze wyciskamy gniazda o średnicy około 6-8 cm. Następnie przy pomocy nożyczek wyciąć kwadraty tak, aby każdy pączek znajdował się na jednym kwadracie. Na rozgrzany olej kładziemy pączki do góry nogami w raz z papierem. Po chwili smażenia papier z łatwością odejdzie od pączków. Wtedy należy go wyjąć. Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy na papierowy ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Odstawiamy do wystudzenia.

2
Zakończ etap

Przygotowanie lukru

Do cukru pudru dodajemy wrzątek i sok z cytryny. Ucieramy do uzyskania gładkiego lukru. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy pączki.
Ilość sztuk: około 20 pączków (w zależności od wielkości gniazd)
Moje rady:
- papier do pieczenia można pociąć wcześniej na kwadraty o szerokości 10 cm i na tak przygotowany papier wyciskać gniazda
- ciasto można również upiec, tak jak ptysie
- do garnka należy nalać tyle oleju, by pączki po włożeniu nie dotykały dna.

Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Małgosię H.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Ciasto Latte Macchiato
następny
Doughnuts’y cynamonowe pieczone
poprzedni
Ciasto Latte Macchiato
następny
Doughnuts’y cynamonowe pieczone

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here