Składniki
-
Składniki na ciasto drożdżowe
-
600 g Mąka pszenna
-
45 g Świeże droźdże
-
6 szt Żółtko
-
180 ml Mleko 3,2 %
-
150 g Masło
-
6 łyżek Cukier
-
1 i 1/2 łyżki Olej słonecznikowy
-
1/2 łyżeczki Sól
-
1/2 łyżeczki Spirytus
-
1 opakowanie Cukier waniliowy
-
Składniki na masę makową
-
500 g Mak
-
6 szt Białko
-
250 g Cukier
-
60 g Masło
-
100 g Rodzynki
-
50 g Orzechy włoskie
-
4 łyżki Kandyzowana skórka pomarańczowa
-
3 łyżki Miód
-
szczypta Sól
-
Dodatkowo
-
1 szt Jajko
Opis
Makowiec jest nieodłączną częścią każdych Świąt. Strucla makowa musi być obecna za równo na Boże Narodzenie jak i na Wielkanoc. Puszyste drożdżowe ciasto naszpikowane dużą ilością maku z bakaliami, pachnące miodem łatwo się przechowuje i długo zachowuje świeżość.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Pierwsze kroki / przygotowanie zaczynuDo kubeczka wsypujemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Dodajemy pokruszone drożdże i dwie łyżki ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie do dużej miski przesiewamy mąkę. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Do mąki dodajemy zaczyn drożdżowy, ciepłe mleko i pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie, drożdżowe ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie masy makowejMak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Odsączamy mak z nadmiaru wody. Najlepiej użyć do tego sitka i lnianej ściereczki. Suchy mak mielimy dwukrotnie. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, po czym odsączamy z wody. Orzechy drobno siekamy, masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy z solą na sztywną piankę. Nie przerywając ubijania dodajemy partiami cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do maku dodajemy wszystkie składniki, mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Małgosię H. |