Składniki
-
Składniki
-
2 pęczki Botwinkajeśli mają małe buraczki to opcjonalnie dodajemy 2 buraki kiszone lub ugotowane w skórce i obrane
-
1,5 litra Bulion warzywny
-
1 szt Marchew
-
1 szt Cebula
-
2 lyżki Sok z cytrynyewentualnie 1 łyżka octu
-
1łyżeczka Cukier
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz
-
do zabielenia Śmietanka 30%
-
kilka szt Jajka na twardo
-
Opis
Przepis na zupę z botwinki to najlepsza wiosenna zupa jaką znam i jaką przyszło mi robić. Bardzo łatwa w przygotowaniu i bardzo, bardzo smaczna.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie zupyBulion zagotowujemy. Jajka gotujemy na twardo w osobnym garnku. Botwinkę razem z buraczkami myjemy i siekamy w paski, marchewkę i cebulę kroimy lub kostkę. Na patelni, na łyżce masła podsmażamy kilka minut pokrojoną marchewkę z cebulą. Do gotującego się bulionu, wrzucamy botwinkę i podsmażoną cebulę z marchewką. Jeżeli dodajemy do zupy ugotowanego, lub kiszonego buraka, to robimy to również teraz, dorzucamy pokrojonego w paseczki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę gotujemy przez chwilę doprawiając cukrem, sokiem z cytryny i śmietanką. |