Składniki
-
Składniki na biszkopt
-
4 szt Jajko
-
4 łyżki Mąka pszenna
-
4 łyżki Cukier
-
1 i 1/2 łyżki Budyń waniliowy
-
1 opakowanie Cukier waniliowy
-
szczypta Sól
-
Składniki na masę budyniową
-
900 ml Sok Kubuś o smaku marchew-malina
-
3 opakowania Budyń malinowy
-
Składniki na malinową piankę
-
500 ml Śmietana kremówka 36%
-
2 opakowania Galaretka malinowa
-
2 łyżki Cukier puder
-
Dodatkowo
-
2 opakowania Delicje malinowe
-
2 opakowania Galaretka malinowa
Opis
Ciasto Fiona nawiązuje do znanej i lubianej bajki pod tytułem : ”Shrek”. Jednak nie chodzi tu o samego Shreka, a o jego uroczą damę Fionę. Wielowarstwowe ciasto, cudownie pachnące latem i malinami. Delikatna, malinowa pianka rozpływająca się w ustach, delicje i galaretka.Wszystko w bardzo dziewczęcym, różowym stylu. Koniecznie musicie spróbować.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie biszkoptuBiałka wybijamy do miski, dodajemy sól i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Do piany dodajemy stopniowo biały cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy do momentu, aż piana będzie błyszcząca,a cukier całkowicie rozpuszczony. Na koniec dodajemy żółtko, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z budyniem i delikatnie mieszamy najlepiej przy pomocy łyżki lub szpatułki do całkowitego połączenia się składników. Tak przygotowany biszkopt przekładamy do blachy o wymiarach 20 x 28, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie masy budyniowejDo rondelka przelewamy 750 ml soku i podgrzewamy. Resztę soku przelewamy do kubeczka dodajemy budynie malinowe i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Do gotującego się soku wlewamy rozpuszczony budyń i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Najlepiej użyć rózgi kuchennej. Gorący budyń wykładamy na biszkopt i odstawiamy do wystygnięcia. Na zastygniętym wierzchu układamy delicje. |
3
Zakończ etap
|
Przygotowanie malinowej piankiGalaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietanki wlewamy pomalutku zimną galaretkę i mieszamy do połączenia się składników. Piankę wykładamy na ciasto, wyrównujemy wierzch i odstawiamy do lodówki do momentu, aż pianka zastygnie. |