Składniki
-
Składniki:
-
200 g Wydrylowane wiśnie
-
340 g Mąka pszenna
-
110 g Cukier
-
180 ml Mleko 3,2 %
-
60 ml Olej
-
100 g Gorzka czekolada
-
1 szt Jajko
-
2 łyżki Ciemne kakao
-
2 łyżeczki Proszek do pieczeniapłaskie
-
2 łyżeczki Cukier waniliowy
-
Dodatkowo
-
2 łyżki Cukier puder
Opis
Wiśnie to owoce hodowane od 2,5 tysiąca lat. Ich popularność nie słabnie. W kuchni wykorzystywane do bardzo wielu deserów, przetworów i potraw. Postawiłam dziś na czekoladowe ciasto z wiśniami, bo jak wiadomo czekolada i kwaskowe wiśnie to duet idealny. Ciasto jest cudowne! Mocno czekoladowe, wilgotne i bardzo smaczne. Idealne do popołudniowej kawy.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta:Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, kakao, startą czekoladę i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy mleko, olej i jajka. Mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy połowę wiśni i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 50 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. |