Składniki
-
Składniki:
-
350 g Mielona wołowina
-
180 g Koncentrat pomidorowy
-
2 szt Marchewśrednie
-
60 ml Woda
-
1 szt Cebula
-
4 ząbki Czosnek
-
1/2 pęczka Świeża bazylia
-
1-2 łyżeczki Przyprawa do pizzy
-
1/2 łyżeczki mielona papryka słodka
-
do smaku Pieprz
-
do smaku Sól
-
odrobina Oliwa z oliwek
-
Składniki na sos beszamelowy:
-
600 ml Mleko 3,2 %
-
50 g Masło
-
50 g Mąka pszenna
-
do smaku Gałka muszkatołowa
-
do smaku Biały pieprz
-
do smaku Sól
-
Dodatkowo:
-
8 szt Ziemniakdużych
-
300 g mozzarella
-
200 g Ser żółty
-
do smaku Przyprawa do zapiekanki
-
do smaku Sól
Opis
Jeżeli naprawdę chcecie się najeść i to na dodatek po włosku – idealna będzie domowa zapiekanka à la lazania. Zamiast makaronowych płatów – plasterki ziemniaków, przełożone dobrze doprawioną wołowiną. Między warstwami delikatna i śnieżnobiała mozzarella, która świetnie komponuje się z pomidorami. Pyszne i sycące danie w stylu włoskim świetnie sprawdzi się na obiad.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ziemniaków:Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Najlepiej użyć szatkownicy. Plasterki ziemniaków zalewamy zimną wodą i pozostawiamy je w wodzie na 15 minut. Następnie odcedzamy i przelewamy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się skrobi. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie sosu mięsnego:Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy cebulę i czosnek i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy mięso mielone i mieszamy. Kiedy mięso zmieni kolor dodajemy startą na drobnych oczkach marchew, koncentrat pomidorowy, posiekaną bazylię i wodę. Doprawiamy do smaku przyprawami. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż sos się zredukuje i nadmiar płynu odparuje. Trwa to około 30 minut. Sos powinien być dość dobrze doprawiony. |
3
Zakończ etap
|
Przygotowanie sosu beszamelowego:W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy masło się całkowicie rozpuści, dodajemy mąkę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Powstanie blada zasmażka. Zdejmujemy rondelek z ognia i cienkim strumieniem wlewamy zimne mleko. Przy pomocy rózgi kuchennej bardzo energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Rondelek stawiamy z powrotem na średnim ogniu i podgrzewamy stale mieszając do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje, a mąka się ugotuje. Na sam koniec doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową. |
4
Zakończ etap
|
Etap końcowy:Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy połowę sosu beszamelowego. Układamy warstwę ziemniaków i wykładamy połowę sosu mięsnego. Układamy plasterki mozzarelli, kolejną warstwę ziemniaków, sosu mięsnego i polewamy pozostałym sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy startym, żółtym serem i przyprawą do zapiekanek. Tak przygotowaną lazanię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 60-70 minut. |