Składniki
-
Składniki na zupę:
-
3 litry Rosół
-
5-6 szt Ziemniakśrednie
-
200 g Groszek zielonymrożony
-
2 szt Marchew
-
1 szt Cebulaśrednia
-
2 ząbki Czosnekduże
-
150 ml Śmietana 22%
-
1/2 łyżeczki Curry
-
1 łyżeczka Kurkumapłaska
-
1/2 pęczka Natka pietruszki
-
2 łyżki Oliwa z oliwek
-
do smaku Biały pieprz
-
do smaku Sól
Opis
Poniedziałkowa pomidorowa na niedzielnym rosole to klasyka gatunku i kwintesencja polskiego obiadu. Ot to taki polski zwyczaj od zarania dziejów. Jednak z rosołu można wyczarować nie tylko pomidorową. Rosół jest świetną bazą do wielu zup, więc poniedziałki nie muszą być nudne. Zapraszam Was na pyszną, kremową zupę z warzywami i szczyptą curry.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchew i ziemniaki obieramy. Marchew kroimy w plasterki, a ziemniaki w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulkę i chwilę smażymy na średnim ogniu. Dodajemy czosnek, marchew, curry i kurkumę. Mieszając podsmażamy wszystko około 2 minut. Wlewamy rosół i gotujemy wszystko razem około 10 minut. |