Składniki
-
Składniki na ciasto szpinakowe:
-
300 g Szpinak mrożony
-
3 szt Jajko
-
3 łyżki Mąka
-
1/2 łyżeczki Sól
-
szczypta Proszek do pieczenia
-
Składniki na nadzienie:
-
200 g Łosos wędzony na zimno w plastrach
-
300 g Biały ser
-
2-3 ząbki Czosnek
-
3 łyżki Jogurt naturalny
-
do smaku Biały pieprz
-
do smaku Sól
-
Dodatkowo:
-
1 pęczek Szczypiorek
Opis
Łosoś jest bardzo eleganckim mięsem i lubianym przez większość z nas, dlatego też znakomicie nadaje się na wszelkiego typu przystawki na wykwintne przyjęcia, czy zwykłe spotkania w gronie najbliższych przyjaciół. Łosoś pod pierzynką to przystawka, która gości na naszym stole zarówno w Wielkanoc jak i Boże Narodzenie. Subtelny smak łososia świetnie komponuje się z delikatnym ciastem szpinakowym. Otulony lekkim, czosnkowym serkiem tworzy niebywale smaczną przystawkę, cieszącą zarówno nasze oczy jak i podniebienie.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta szpinakowego:Szpinak rozmrażamy, odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę i przy pomocy szpatułki mieszamy. Do ciasta dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 26 X 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Równamy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy przez 20-25 minut. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie nadzienia:Twaróg rozdrabniamy przy pomocy widelca, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jogurt naturalny. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mieszamy do połączenia się składników. Na ciasto szpinakowe wykładamy połowę sera. Wierzch równamy i układamy plasterki łososia. Przykrywamy resztą sera i równamy. Wierzch posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. |