Składniki
-
Składniki na marynatę:
-
500 g Filet z kurczaka
-
3 łyżki Jogurt typu greckiego
-
3 cm Świeży imbir
-
3 ząbki Czosnek
-
1/2 łyżeczki Garam masala
-
1/2 łyżeczka Kurkuma
-
1/2 łyżeczki Ostra papryka
-
1 łyżeczka Kmin rzymski
-
1/2 lyżeczki Sól morska
-
2 łyżki Sok z liminki
-
Składniki na sos:
-
2 łyżki Masło ghee
-
2 szt Cebula
-
180 g Passata pomidorowa
-
3 ząbki Czosnek
-
3 cm Świeży imbir
-
1 łyżeczka Garam masala
-
1 łyżeczka Mielona papryka chili
-
1/2 łyżeczka Mielona kozieradka
-
1 łyżeczka Mielona kolendra
-
1 łyżeczka Kurkuma
-
1/2 łyżeczka Kmin rzymski
-
2 strączki Zielony kardamon
-
1/2 szklanki Mielone orzechy nerkowca
-
1 laska Cynamon
-
120 ml Śmietana kremówka 36%
-
1/2 szklanki Mleko 3,2 %
-
1 łyżka Cukier trzcinowy
-
2 łyżki Sok z limonki
-
40 g Masło
-
Dodatkowo:
-
do ozdoby Świeża kolendra
Opis
Przystanek – Indie! Jest to miejsce na ziemi, które skradło moje serce – a w szczególności wspaniała kuchnia tego kraju. Jest to kraj tak różnorodny, nie dający się opisać jednym słowem – mieszanina wszechobecnych dźwięków, kolorów, zapachów i smaków. Kuchnia indyjska jest wyjątkowa – uwielbiam ją za prostotę i bogactwo aromatycznych przypraw. Butter Chicken, zwany w Indiach murgh makhani, to delikatne kawałki kurczaka zanurzone w aromatycznym, kremowym i lekkim sosie. Cała gama przypraw tworzy na prawdę niezwykłe i pyszne danie, które na długo zapada w naszej pamięci.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie marynaty:Filety z kurczaka kroimy w większą kostkę. Do jogurtu dodajemy starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki i pozostałe przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek mięsa pokrył się marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie kawałki kurczaka układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C. Pieczemy około 10-15 minut. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie sosu:Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W woku rozgrzewamy masło ghee, wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu około 2 minut. Dodajemy czosnek, imbir i mieszając podsmażamy kolejną minutę. Dodajemy przyprawy: garam masalę, kmin rzymski, kozieradkę, kolendrę i paprykę chili. Wszystko podsmażamy około 2-3 minut, mieszając. Następnie dodajemy pomidory, orzechy, cukier, całe ziarna kardamonu i laskę cynamonu. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut, co jakiś czas mieszając. |