0 0
Zupa szczawiowa

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na wywar:
4 szt Skrzydełka z kurczaka
2 litry Woda
1 szt Marchew średnia
1 szt Korzeń pietruszki
1/2 szt Seler młody
1/3 szt Por
Pozostałe składniki:
400 g Szczaw ze słoika
4 łyżki Śmietana 22%
szczypta Cukier
do smaku Pieprz
do smaku Sól
Dodatkowo:
4 szt Jajko
świeżo siekany Koperek

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Zupa szczawiowa

Kuchnia:
  • 1 godzina
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na wywar:

  • Pozostałe składniki:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Zupa szczawiowa jest daniem mocno zakorzenionym w tradycyjnej polskiej kuchni. Zielona, kwaskowata zupa o wytrawnym i bardzo konkretnym smaku dość często gości na polskich stołach. Najczęściej podawana z jajkiem na twardo i ziemniakami. Najlepiej smakuje oczywiście w sezonie, kiedy szczaw ogrodowy rośnie na pobliskich łąkach, polanach i w ogródkach. Wtedy jest odpowiedni moment, aby zamknąć go szczelnie w słoiki i zachować w spiżarni lato na dłużej. Gorąco Was do tego zachęcam. A teraz zapraszam na zupę.

(Visited 532 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie wywaru:

Skrzydełka z kurczaka zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu. Po chwili na wierzchu pojawią się szumowiny, usuwamy je przy pomocy sitka. Dodajemy obrane i oczyszczone warzywa. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie.

2
Zakończ etap

Przygotowanie zupy:

Z wywaru wyjmujemy mięso i warzywa. Przy pomocy blendera miksujemy szczaw, dodajemy do wywaru i gotujemy przez 10 minut. Zupę przelewamy przez sito, aby pozbyć się włókien ze szczawiu. Do zupy dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku przyprawami. Zupę szczawiową podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo, posypaną świeżo posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje z ziemniakami pokrojonymi na ćwiartki i podsmażonymi na odrobinie oliwy.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Waniliowe ciasto na maślance z truskawkami
następny
Botwinka
poprzedni
Waniliowe ciasto na maślance z truskawkami
następny
Botwinka

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here