0 0
Cukinie faszerowane po meksykańsku

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki:
3 szt Cukinia
300 g Mięso mielone wieprzowe
150 g Pieczarki
1 szt Cebula średnia
1/2 puszki Kukurydza
1/2 puszki Czerwona fasola
1 szt Papryczka chilli
3 ząbki Czosnek
4-5 łyżek Koncentrat pomidorowy
100 ml Woda
1 łyżeczka mielona papryka słodka
1/3 łyżeczki Pieprz cayenne
2 łyżeczki Przyprawa Tacos
3 łyżki Oliwa z oliwek
do smaku Sól
do smaku Pieprz
Dodatkowo:
3 łyżki Natka pietruszki
100 g Ser żółty
100 ml Woda

Zapisz ten przepis

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Cukinie faszerowane po meksykańsku

Właściwości:
    Kuchnia:
      • Porcje 3
      • Łatwy

      Składniki

      • Składniki:

      • Dodatkowo:

      Opis

      Udostępnij

      Cukinia ze względu na walory smakowe i odżywcze, znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Im młodsza – tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo, zapiekanki i piec ciasta. Jest łagodna i neutralna w smaku, dlatego też jest wyśmienitym dodatkiem do rozmaitych warzywnych kompozycji, jak i ciast. W mojej kuchni cukinia zajmuje dość wysokie miejsce. Kilka lat temu po raz pierwszy zrobiłam cukinię po meksykańsku. Od tego czasu pokochaliśmy cukinię nie tylko w tej formie. Danie znalazło wielu swoich wielbicieli, a przepis zawędrował aż do Irlandii Północnej, gdzie również zyskał swoją popularność.

      (Visited 61 times, 1 visits today)

      Kroki

      1
      Zakończ etap

      Cukinie dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne formując zgrabną łódeczkę. Cukinię odkładamy na bok. Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli razem z pestkami. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy do momentu, aż mięso zmieni kolor. W tym czasie pieczarki kroimy w większą kostkę. Następnie do sosu dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, kukurydzę i pieczarki. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż sos zgęstnieje.

      2
      Zakończ etap

      Pod koniec duszenia dodajemy fasolę i jeżeli zachodzi taka potrzeba doprawiamy przyprawami. Farsz powinien być dość ostry i mocno doprawiony, ponieważ cukinia jest mdła. Farsz odstawiamy do wystudzenia, gdyż wtedy jeszcze zgęstnieje. Gotowym farszem nadziewamy każdą cukinię. Wierzch posypujemy startym na małych oczkach serem. Tak przygotowane cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym bądź niskiej formie do pieczenia. Na dno naczynia wlewamy wodę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Zapiekamy przez 20-25 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natka pietruszki.

      Recenzje

      Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
      poprzedni
      Czekoladowe ciasto z wiśniami
      następny
      Waniliowe ciasto na maślance z truskawkami
      poprzedni
      Czekoladowe ciasto z wiśniami
      następny
      Waniliowe ciasto na maślance z truskawkami

      Dodaj komentarz

      Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here