Składniki
-
Składniki:
-
3 szt Cukinia
-
300 g Mięso mielone wieprzowe
-
150 g Pieczarki
-
1 szt Cebulaśrednia
-
1/2 puszki Kukurydza
-
1/2 puszki Czerwona fasola
-
1 szt Papryczka chilli
-
3 ząbki Czosnek
-
4-5 łyżek Koncentrat pomidorowy
-
100 ml Woda
-
1 łyżeczka mielona papryka słodka
-
1/3 łyżeczki Pieprz cayenne
-
2 łyżeczki Przyprawa Tacos
-
3 łyżki Oliwa z oliwek
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz
-
Dodatkowo:
-
3 łyżki Natka pietruszki
-
100 g Ser żółty
-
100 ml Woda
Opis
Cukinia ze względu na walory smakowe i odżywcze, znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Im młodsza – tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo, zapiekanki i piec ciasta. Jest łagodna i neutralna w smaku, dlatego też jest wyśmienitym dodatkiem do rozmaitych warzywnych kompozycji, jak i ciast. W mojej kuchni cukinia zajmuje dość wysokie miejsce. Kilka lat temu po raz pierwszy zrobiłam cukinię po meksykańsku. Od tego czasu pokochaliśmy cukinię nie tylko w tej formie. Danie znalazło wielu swoich wielbicieli, a przepis zawędrował aż do Irlandii Północnej, gdzie również zyskał swoją popularność.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Cukinie dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne formując zgrabną łódeczkę. Cukinię odkładamy na bok. Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli razem z pestkami. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy do momentu, aż mięso zmieni kolor. W tym czasie pieczarki kroimy w większą kostkę. Następnie do sosu dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, kukurydzę i pieczarki. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż sos zgęstnieje. |
2
Zakończ etap
|
Pod koniec duszenia dodajemy fasolę i jeżeli zachodzi taka potrzeba doprawiamy przyprawami. Farsz powinien być dość ostry i mocno doprawiony, ponieważ cukinia jest mdła. Farsz odstawiamy do wystudzenia, gdyż wtedy jeszcze zgęstnieje. Gotowym farszem nadziewamy każdą cukinię. Wierzch posypujemy startym na małych oczkach serem. Tak przygotowane cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym bądź niskiej formie do pieczenia. Na dno naczynia wlewamy wodę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Zapiekamy przez 20-25 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natka pietruszki. |