Składniki
-
Składniki:
-
800 g Schab cielęcy
-
1 szt Biała rzepa
-
1/3 porcji Włoszczyzna
-
1 łyżeczka Estragon
-
1 szt Cebula
-
1 ząbek Czosnek
-
250 g Pieczarki
-
300 g Makaron
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz
-
odrobina Mąka
-
1 szt Liść laurowy
Opis
Makaron z cielęcymi sznycelkami to idealne danie dla amatorów makaronów ale i mięsa. Wyjątkowe połączenie delikatnej cielęciny z białą rzepą i przyprawami. Danie idealnie pasuje na niedzielny obiad z całą rodziną.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Odkroić mięso od kości. Wlać do garnka 1 litr wody, wrzucić drobno pokrojoną włoszczyznę, włożyć kość cielęcą, liść laurowy, ze dwa ziarnka ziela angielskiego i ugotować wywar. Odrobinę posolić. Obrać rzepę, pokroić w cienkie plasterki. Gotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić i smażyć na maśle, aż będzie miękka. Trzymać w cieple. Pokroić schab na cienkie sznycelki. Natrzeć ząbkiem czosnkiem, solą, pieprzem. Obtoczyć w mące wymieszanej z estragonem. Rozgrzać na dużej patelni masło, smażyć sznycle najpierw na dość dużym ogniu, a gdy się przyrumienią, przełożyć do rondla o grubym dnie, podłożyć trochę masła i podgrzewać na maleńkim ogniu. Zagotować wodę, osolić i wrzucić makaron. Teraz na patelnie wrzucić drobno posiekaną cebulę, zeszklić, wlać wywar z cielęciny (1/4 l) i gotować, aż połowa odparuje. Zdjąć z ognia, dodać resztę masła (2 łyżki) i ubić sos trzepaczką. Układać na talerzach porcje odcedzonego makaronu, kłaść sznycelki i plasterki rzepy. Polać sosem i posypać zieleniną. |