Składniki
-
2 kg Morele
-
2 szklanki Miódjasny
-
1,5 szklanki Cukier
-
2 szt Liść laurowy
-
5 ziaren Ziele angielskie
-
4 szt Goździk
-
1 szklanka Ocet spirytusowy
Opis
Robicie przetwory domowe? Tak, to w Waszej spiżarni nie może zabraknąć marynowanych moreli z naszego przepisu. Łatwy do wykonania i na pewno smaczny. Polecamy.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Umyj morele, osusz i wyjmij z nich pestki. Ugotuj w płaskim rondlu syrop z półtorej szklanki wody, cukru i przypraw. Włóż morele i smaż na średnim ogniu przez 15 minut. Odstaw rondel z owocami w chłodne miejsce. Po 3 godzinach znów postaw rondel z morelami na ogniu i smaż powoli, aż staną się szkliste. Potrząsaj rondlem, by owoce nie przywarły do dna. Wlej ocet wymieszany z miodem, gotuj jeszcze wszystko przez 5 minut. Przekładaj gorące morele do słoików (razem z marynatą), zakręcaj i stawiaj słoiki do góry dnem. Trzymaj na duże okazje. Podawaj do pieczonego drobiu (na zimno). |