Składniki
-
1 szt Kaczkao wadze 2 kg
-
4 szt Pomarańcza
-
3 szt Jabłka
-
1/3 szklanki Cukier puder
-
3 łyżki Ocet winny
-
50 ml Brandy
-
50 g Rodzynki
-
3 szt Goździk
-
do smaku Majeranek
-
3 ząbki Czosnek
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz
Opis
Wyjątkowo aromatyczna i smaczna. Kaczka z owocami z naszego przepisu na pewno zachwyci Twoich bliskich i ich serce. Kaczka idealnie pasuje na uroczyste i świąteczne obiady. Musisz spróbować.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Rozgrzać piekarnik do 150 stopni. Umyć ptaka, osuszyć i ponakłuwać widelcem. Natrzeć solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem (także wewnątrz). Położyć kaczkę na ruszcie ustawionym nad dużą brytfanką. Przykryć szczelnie folią i piec przez 35 minut. W tym czasie obrać pomarańcze. Dwa - trzy kawałki skórki pokroić na cienkie paseczki. Z dwu pomarańczy wycisnąć sok. Obrać jabłka, pokroić w ćwiartki i wymieszać z majerankiem, łyżeczką cukru i rodzynkami. W małym rondelku wymieszać ocet z cukrem, zagotować na dużym ogniu i podgrzewać tak długo, aż ocet nabierze koloru karmelu. Zdjąć z ognia, wlać sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać alkohol, pociętą skórkę z pomarańczy i pozostawić na małym ogniu przez 2 - 3 minuty. Wyjąć po 35 minutach kaczkę i nadziać jabłkami (posługując się dużą łyżką). Zebrać z brytfanny część tłuszczu i ułożyć ptaka w brytfannie. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 200 stopni. Piec kaczkę - bez przykrycia - przez 25-30 minut, polewając ją kilka razy sosem karmelowo - pomarańczowym. Kiedy pięknie się przyrumieni, wyjąć, położyć na półmisek i udekorować plasterkami pomarańczy i brzoskwini. Polać sosem z dna brytfanny. |