0 0
Pasztet z cukinii

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

1,5 kg Cukinia
300 g Pieczarki
60 g Otrąby mielone mieszane
1 pęczek Natka pietruszki
1 szt Marchew duża
1 szt Czerwona papryka chilii *można pominąć
1 szt Cebula duża
3-4 ząbki Czosnek
4 szt Jajko
1 łyżka Smalec gęsi *można zastąpić oliwą
2 łyżki Mąka
1/2 łyżeczki Gałka muszkatołowa
1/2 łyżeczki Pieprz ziołowy
do smaku Pieprz
do smaku Tymianek
do smaku Sól

Zapisz ten przepis

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Pasztet z cukinii

Kuchnia:
  • 1 godzina i 40 minut
  • Średni

Składniki

Opis

Udostępnij

Pochodzi ze słonecznej Italii. To właśnie Włochom pod koniec XIX w. udało się wyhodować z kabaczka nowe warzywo, które znamy pod nazwą cukinia, od włoskiego słowa „zucchini”, czyli mała dynia. Nowy owoc, bo z biologicznego punktu widzenia cukinia jest owocem, szybko podbiła serca Europejczyków. W Polsce dostępna jest dopiero od kilkunastu lat. Cukinia potrafi wcielić się w niejedną kulinarną rolę. Dziś główną rolę gra w pasztecie. Pasztet jest wilgotny, delikatny, aromatyczny i na prawdę pyszny. Z pewnością na stałe zagości w naszej kuchni.

(Visited 170 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Wstępne przygotowanie składników:

Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Dodajemy łyżeczkę soli, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Cukinia w tym czasie puści sok. W tym czasie cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na patelni rozgrzewamy smalec gęsi, wrzucamy cebulę i posiekaną drobno papryczkę chili. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pieczarki, czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż soki odparują. Odstawiamy do wystudzenia.

2
Zakończ etap

Przygotowanie pasztetu:

Cukinie odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku i przekładamy do dużej miski. Dodajemy marchew startą na średnich oczkach, przestudzone pieczarki z cebulą, posiekaną natkę pietruszki, mąkę, otręby, jajka i wszystkie przyprawy. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Keksówkę o długości 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę równając wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 60-70 minut. Gotowy pasztet studzimy, po czym wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Pasztet podajemy z pieczywem. Świetnie pasuje do niego ketchup, sos jogurtowy bądź czosnkowy.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Wytrawne francuskie ciastka z chorizo
następny
Bułeczki Hot Dogi
poprzedni
Wytrawne francuskie ciastka z chorizo
następny
Bułeczki Hot Dogi

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here