0 0
Paszteciki z kapustą i grzybami

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na ciasto:
4 szklanki Mąka
1 szklanka Gęsta śmietana
30 g Świeże droźdże
1 kostka Masło
odrobina Gałka muszkatołowa startej
1 łyżeczka Sól
1 szt Rozpite jajko do posmarowania
Składniki na farsz:
ćwiartka główki Kapusta biała
500 g Kapusta kiszona
10 szt Suszone grzyby
1 łyżeczka Vegeta
kawałek Skórka cytrynowa
2 łyżki Masło
3 łyżki Olej słonecznikowy
2 szt Cebula duże
1 szt Liść laurowy
5 ziaren Ziele angielskie
do smaku Sól
do smaku Pieprz
do smaku Cukier

Zapisz ten przepis

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Paszteciki z kapustą i grzybami

Kuchnia:
  • 1 godzina i 30 minut
  • Trudny

Składniki

  • Składniki na ciasto:

  • Składniki na farsz:

Opis

Udostępnij

Paszteciki z kapustą i grzybami to tradycyjna przystawka na polskim stole. Głównie podawana do czerwonego barszczu na Wigilię, ale i na uroczystości. Miękkie ciasto i aromatyczny farsz to główna zaleta tego dnia. Przygotuj paszteciki z staropolskiego przepisu.

(Visited 872 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie farszu:

Poszatkowaną kapustę wrzuć na 5 minut - razem ze skórką z cytryny - do wrzącej wody. Po 5 minutach odcedzić. Kiszoną kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, ułożyć na durszlaku i przepłukać gorącą wodą. Odsączyć z nadmiaru wody i soku. Do dużego rondla włożyć masło, wlać 1 łyżkę oleju i włożyć obydwie kapusty. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim, łyżeczką cukru, pieprzem. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. W rondelku ugotować grzyby z łyżeczką vegety. Miękkie pokroić w kostkę i wrzucić do kapusty. Wywar odparować trochę i wlać do kapusty (około filiżanki). W innym rondelku rozgrzać dwie łyżki oleju i usmażyć na nim drobno poszatkowane cebule. aż nabiorą złocistego koloru. Kapustę - miękką, ale nie rozgotowaną odsączyć na sicie. Przełożyć na stolnicę, posiekać. W dużej misce kapustę wymieszać z cebulą, jeśli trzeba przyprawić jeszcze solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz można jeszcze podsmażyć na 2 łyżkach oleju, ale nie jest to konieczne. Odstawić, by ostygł.

Jak to zwykle bywa z daniami z kapusty po pewnym czasie farsz nabierze więcej smaku. Można go więc przygotować dwa dni wcześniej przed Wigilią i przechowywać w lodówce (najlepiej w zakręconym słoju).

2
Zakończ etap
25 minut

Przygotowanie ciasta:

Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, dodać sól. Drożdże utrzeć ze śmietaną i odstawić na bok. Miękkie masło pokroić w kostkę i rozsypać na mąkę i siekać duży nożem. Po 10 minutach śmietanę i starannie wyrobić ciasto. Formować wałki grubości 2 cm, rozpłaszczyć na szerokość 5 cm, nakładać łyżką farsz, zlepiać na górze omączonymi palcami. Odwracać rulony szwem do spodu, smarować rozbitym jajkiem. Kroić nożem małe paszteciki (już na blasze) i piec w rozgrzanym piekarniku, aż zaczną się rumienić.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Rożki z pieczarkami
następny
Miodownik bakaliowy
poprzedni
Rożki z pieczarkami
następny
Miodownik bakaliowy

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here