Składniki
-
1/2 główki Kapusta biała
-
0,5 kg Ziemniak
-
100 g Świeży boczek
-
2,5 l Bulion drobiowy
-
1 szt Cebula
-
1 szt Marchew
-
1/2 pęczka Koperek
-
4 łyżki Śmietana 22%
-
do smaku Pieprz
-
do smaku Sól
-
Dodatkowo:
-
4 plasterki Wędzony boczek
Opis
Okres kiedy możemy się delektować młodą kapustą jest bardzo krótki, dlatego trzeba korzystać ile się da, aby nacieszyć się jej delikatnym smakiem. Młoda kapusta najczęściej kojarzona jest z letnim bigosikiem, z dużą ilością koperku. Ja proponuję Wam delikatną zupę z młodej kapusty, również z koperkiem, bo to nieodłączny składnik młodej kapusty. Uwieńczona została chrupiącym, bekonowym chipsem.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie zupy:Kapustę drobno szatkujemy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Boczek i cebulę również kroimy w kostkę. Do garnka z grubym dnem wrzucamy boczek i podsmażamy go. Kiedy z boczku wytopi się tłuszcz i zacznie się delikatnie rumienić dodajemy cebulę. Podsmażamy jeszcze chwilę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziemniaki i pokrojoną w cienkie paski marchew. |