Składniki
-
Składniki na ciasto naleśnikowe:
-
500 ml Mleko 3,2 %
-
100 ml Woda gazowana
-
250 g Mąka pszenna
-
1 szt Jajko
-
1 łyżka Olej
-
szczypta Sól
-
Składniki na masę serową:
-
400 g Twaróg4 razy zmielony
-
250 g Mascarpone
-
5 łyżek Cukier puder
-
1 łyżeczka Pasta waniliowa
-
Składniki na sos:
-
1 puszka Brzoskwinie w puszcze
-
2,5 łyżki Galaretka brzoskwiniowa
-
2 łyżki Cukier
-
30 ml Woda
Opis
Naleśniki to jedno z najprostszych i jakże wdzięcznych dań. Ile kultur, tyle naleśnikowych teorii i przepisów. Gdzieniegdzie przyrządzane w sposób wykwintny i na specjalne okazje, w innych zakątkach uważane za danie podrzędne. Jedno jest pewne – naleśnik to danie o dużym potencjale, które jeszcze nie raz nas zaskoczy. Uwielbiają je nie tylko dzieci. Można je przyrządzać i podawać na wiele sposobów i nigdy się nie nudzą. Tym razem proponuję naleśniki na słodko, z białym serem i pysznym brzoskwiniowym sosem.
Składniki:
Naleśniki:
500 ml mleka
100 ml wody gazowanej
250 g mąki pszennej
1 całe jajko
1 łyżka oleju
szczypta soli
Ser:
400 g sera białego trzykrotnie mielonego
250 g mascarpone
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej
Sos brzoskwiniowy:
1 duża puszka brzoskwiń
2,5 łyżki galaretki brzoskwiniowej*
2 łyżki cukru**
50 ml wody
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie naleśników:Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie masy serowej:Ser biały mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy pastę waniliową i cukier. Mieszamy do połączenia się składników. |
3
Zakończ etap
|
Przygotowanie sosu brzoskwiniowego:Puszkę z brzoskwiniami otwieramy, wyjmujemy brzoskwinie. Syrop z brzoskwiń wlewamy do rondelka i dodajemy cukier. Połowę owoców kroimy na mniejsze kawałki. Drugą połowę brzoskwiń miksujemy w blenderze na mus. Mus dodajemy do syropu z brzoskwiń i podgrzewamy do momentu, aż się zagotuje.Zdejmujemy z palnika i dodajemy pokrojone brzoskwinie. |