Składniki
-
2 kg Cukinia
-
500 g Kiełbasa podwawelska cienka
-
2 szt Marchew
-
1 szt Cebula
-
200 g Koncentrat pomidorowy
-
200 ml Woda
-
3 łyżki Oliwa z oliwek
-
4-5 łyżek mielona papryka słodka
-
szczypta Ostra papryka mielona
-
do smaku Pieprz
-
do smaku Sól
Opis
Choć mogłoby się wydawać, że cukinia jest typowo polskim warzywem, prawda jest inna. Pochodzi bowiem ze słonecznej i pięknej Italii. Z biologicznego punktu widzenia cukinia jest owocem, który szybko podbił serca Europejczyków. Za to bigos z cukinii podbił nasze serca. Jest zdrowy, lekki i całkiem fit. Z tradycyjnym bigosem oczywiście nie ma nic wspólnego, ale smakuje wyśmienicie. Jest to wspaniałe letnie danie, które z pewnością Wam posmakuje.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Całość solimy, mieszamy i odstawiamy na bok, aż cukinia puści sok. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Marchew obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy marchewkę, mieszamy i smażymy jeszcze około 2 minut. |