Składniki
-
10 g Świeże droźdże
-
2 łyżki Mąka
-
3 łyżki Masło
-
1 łyżeczka Cukier
-
Składniki na ciasto właściwe:
-
500 g Mąka pszenna
-
250 ml Mleko
-
1 łyżeczka Pasta waniliowa
-
50 g Cukier
-
60 g Masło
-
1 sztuka Jajko
-
Składniki na nadzienie rabarbarowe:
-
450 g Rabarbar
-
1 sztuka Galaretka malinowa
-
50 g Cukier
-
Składniki na kruszonkę:
-
80 g Mąka pszenna
-
50 g Masło
-
4 łyżki Cukier
-
Dodatkowo:
-
60 g Masło
Opis
Uwielbiam te mocno czerwone, rubinowe łodygi. Można wykorzystać je na różne sposoby i upiec kruche, ucierane bądź biszkoptowe ciasto. Ja jednak rabarbar najbardziej lubię w połączeniu z lekkim i puszystym ciastem drożdżowym, które moim zdaniem idealnie pasuje do tej pory roku. Słodko-kwaśny smak rabarbaru w połączeniu z delikatnym, mięciutkim ciastem drożdżowym i waniliową chrupiącą kruszonką jest jak dla mnie obłędny.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie zaczynu drożdżowego:Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukru i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta właściwego:Masło rozpuszczamy, a mleko lekko podgrzewamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłe masło, ciepłe mleko, cukier, jajko, pastę z wanilii i zaczyn drożdżowy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. |
3
Zakończ etap
|
Przygotowanie nadzienia:Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe, jedno centymetrowe kawałki. Zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu. Mieszając co jakiś czas gotujemy rabarbar do momentu, aż powstały sok zredukuje się. Zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy galaretkę i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. |
4
Zakończ etap
|
Przygotowanie kruszonki i pozostałe etapy:Mąkę, cukier i masło rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka. |