Składniki
-
1 kg Fasola Jaś
-
200 g Żeberka wieprzowe
-
350 g Kiełbasa Myśliwska
-
150 g Wędzony boczek
-
160 g Koncentrat pomidorowy
-
200 g Passata pomidorowa
-
2 szt Cebulaśrednia
-
1-2 łyżeczki Musztardaużyłam musztardy kieleckiej ( moim zdaniem najlepszej)
-
3 szt Liść laurowy
-
4 ziarenka Ziele angielskie
-
1 łyżeczka Papryka słodka mielona
-
do smaku Majeranek
-
do smaku Pieprz
-
do smaku Sól
Opis
Okazuje się, że uwielbiana przez Polaków fasolka po bretońsku z Bretanią wspólnego ma tyle, co czekolada milka z alpejskimi krowami. Skąd zatem wzięła się nazwa sugerująca, że ojczyzną gotowanej fasoli z kiełbasą i pomidorami jest Francja? Fasolka po bretońsku bardzo przypomina bostońską pieczoną fasolę i myślę, że bliżej jej do angielskiej mgły niż na francuskie wybrzeże. Przed okupacją rzymską mieszkańców Wielkiej Brytanii nazywano Britonami, zatem przepis na fasolę pochodzący z Wysp Brytyjskich prawdopodobnie nazwano „fasolką po britońsku”. Z czasem Brytyjczyków przestano nazywać Britonami. Nazwę zmieniono lub zwyczajnie przekręcono, a britoński specjał stał się „fasolką po bretońsku”. Nie wiadomo kiedy brytyjski przepis dostał się do Polski i jak ewoluował, ale jedno jest pewne – przyjął się, a fasolka zagościła na naszych stołach na dobre.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Dzień wcześniej fasolę zalewamy zimną wodą. Pozostawiamy na całą noc, aby napęczniała. Następnego dnia uzupełniamy wodą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Fasola powinna być całkowicie przykryta wodą. Dodajemy żeberko, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycie do momentu, aż fasola będzie miękka. |