Składniki
-
2 sztuki Noga wieprzowa
-
4 sztuki Ćwiartka z kurczaka
-
10 sztuk Łapka kurza
-
1 sztuka Skrzydło z indyka
-
3 ząbki Czosnek
-
2 sztuki Marchew
-
1 sztuka Korzeń pietruszki
-
1/2 sztuki Korzeń selera
-
1/2 sztuki Por
-
3 sztuki Liść laurowy
-
5 sztuk Ziele angielskie
-
1 łyżeczka Pieprz czarny w kulkach
-
Pozostałe składniki:
-
1 puszka Groszek konserwowy
-
3 sztuki Jajko na twardo
-
3 gałązki Natka pietruszki
-
30 g Zelantyna
-
Pieprz
-
Sól
Opis
Galareta to sprawdzona i ciesząca się dużym powodzeniem zakąska na różne przyjęcia. Często kojarzona z tymi zakrapianymi imprezami. W zależności od regionu Polski nazywana również: zimnymi nóżkami, galartem czy zylcem. Klasyczna galareta to potrawa przygotowana na bazie nóg wieprzowych. Ciekawą i smaczną odsłoną tradycyjnej galarety jest połączenie wieprzowiny, delikatnego drobiowego mięsa oraz warzyw. Sekret mięsnych galaretek tkwi w smaku bulionu. Zielony groszek konserwowy, włoszczyzna, jajka ugotowane na twardo – kolorowe składniki, odpowiednio ułożone w naczyniu i zalane galaretą, są piękną dekoracją każdego stołu.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Umyte mięso zalewamy w garnku zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i usuwamy zebrane na wierzchu szumowiny. Po 30 minutach gotowania dodajemy obrane warzywa i wszystkie przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu, tak jak rosół do momentu, aż mięso z nóg wieprzowych będzie odchodzić od kości. Gotowanie trwa od 2-3 godzin. Jeżeli woda wyparuje i mięso będzie na wierzchu, należy uzupełnić wodą. Po godzinie gotowania z wywaru wyjmujemy marchew na talerz i odstawiamy na bok. |