Składniki
-
700 g Kalafior
-
250 ml Bulion warzywny
-
200 ml Mleko 3,2 %
-
1 sztuka Cebula
-
1 sztuka Korzeń pietruszki
-
1/2 sztuki Korzeń seleraśredniego
-
1 sztuka Pormały
-
2 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Masło
-
Biały pieprz
-
Sól
-
Dodatkowo:
-
Czarnuszka
-
Płatki migdałowe
Opis
Kremy warzywne poza tym, że są zdrowe i pełne witamin, mają jeszcze jedną zaletę — ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Są rozgrzewające, sycące i łatwe w przygotowaniu. Jest to również znakomity sposób na przemycenie do naszej diety sporej ilości warzyw. Krem z kalafiora jest bardzo przyjemny w smaku. Ma jedwabistą, kremową konsystencję. Dodatek czarnuszki i chrupiących migdałów sprawia, że zupa nabiera charakteru.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Kalafiora dzielimy na różyczki. Pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, pora myjemy i kroimy w grube plastry. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy pokrojone warzywa i chwilę podsmażamy. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. |