Składniki
-
3 sztuki Filet z kurczaka
-
450 g Dynia
-
300 g Pieczarki
-
500 ml Bulion warzywny
-
1 sztuka Cebula
-
1 łyżka Świeży tymianek
-
60 ml Śmietanka kremówka 36%
-
4 łyżki Mąka
-
2 łyżki Natka pietruszki
-
2 łyżki Masło klarowane
-
2 łyżki Oliwa z oliwek
-
1 łyżeczka Kurkuma
-
Biały pieprz
-
Sól
Opis
Bez wątpienia na tytuł królowej jesiennego stołu zasługuje dynia. Stanowi ona także symbol amerykańskiego święta Halloween, ale wtedy jest tylko ozdobą. Dynia swoją popularność zawdzięcza idealnemu połączeniu smaku i wartości odżywczych. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją piec, smażyć, dusić, gotować i marynować. Przyrządzać z niej przetwory, zupy, zapiekanki, placki, a nawet słodkie wypieki. Dziś zapraszam Was na pyszne danie — w roli głównej piękna, pomarańczowa dynia. Delikatne kawałki kurczaka w kremowym sosie z dynią, aromatyzowane świeżym tymiankiem. Pyszne danie utrzymane w jesiennym klimacie.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Filety z kurczaka wkładamy do miski, dodajemy oliwę, kurkumę, pieprz czarny, sól i listki świeżego tymianku. Mieszamy, aby składniki dobrze pokryły kurczaka. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w mące i odstawiamy na bok. |