Składniki
-
Składniki na spód:
-
300 g Ciastka degistive
-
75 g Masło
-
Masa serowa:
-
1 kg Twaróg mielony w wiaderku
-
200 g Cukier puder
-
4 sztuki Jajko
-
2 sztuki Żółtko
-
4 sztuki Limonka
-
Dodatkowo:
-
200 ml Śmietanka kremówka 36%
-
1 łyżka Cukier puder
-
1 sztuka Limonka
Opis
Sernik – to niewątpliwie najpopularniejsze ciasto. Gości na naszych stołach w czasie świąt, rodzinnych imprez, spotkań z przyjaciółmi. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go również bez specjalnej okazji. Ten sernik nie należy do tych ciężkich, zwartych serników. Jest delikatny, kremowy o subtelnym kwaskowym smaku limonek i mazistej konsystencji. Bardzo orzeźwiający i świeży, pachnący limonkami. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej jest aksamitnie gładki i rozpływający się w ustach.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie spodu:Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy wiórki kokosowe, rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie dociskając do spodu. Tortownicę szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie masy serowej:Do sera dodajemy cukier i mieszamy. Nie przerywając mieszania dodajemy jajka, żółtka i sok z limonek. Mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód. Tortownicę wkładamy do naczynia żaroodpornego, wypełnionego wodą. Woda powinna sięgać do połowy tortownicy. Sernik przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy przez godzinę . Sernik po upieczeniu powinien być jasny, ścięty na wierzchu, lecz nie sprężysty. |
3
Zakończ etap
|
Notes: limonkę do dekoracji należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem |