Składniki
-
200 g Gorzka czekolada 75-80%
-
250 ml Śmietanka kremówka 36%
-
4 sztuki Jajko
-
70 g Cukier puder
-
1 łyżeczka Cukier z prawdziwą wanilią
-
szczypta Sól
-
Dodatkowo:
-
100 ml Śmietanka kremówka 36%
-
2 łyżki Cukier puder
Opis
Dziś zabieram Was w podróż do Francji, która słynie z bogactwa wysublimowanych smaków. Kuchnia francuska kojarzy się przede wszystkim z pachnącą bagietką, croissant’em czy pysznym deserem crème brûlée. Jednym ze sztandarowych deserów Francuzów jest mus czekoladowy — prosty i elegancki deser. Jest delikatny, puszysty i ekstremalnie czekoladowy. Zapraszam Was w czekoladową podróż.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Do śmietany dodajemy pastę z wanilii i ubijamy. Śmietanę dodajemy do żółtek i delikatnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając sól. Połowę piany dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy płynną czekoladę i mieszamy, aby składniki się połączyły. |