Składniki
-
Składniki na ciasto kruche:
-
250 g Mąka pszenna
-
120 g Masło
-
1 łyżka Smalec
-
100 g Cukier puder
-
2 łyzki Ciemne kakao
-
2-3 łyżki Śmietanka 18 %
-
1/2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
Składniki na masę serową:
-
1 kg Twaróg
-
250 ml Mleko kokowsowe
-
120 g Masło
-
260 g Cukier
-
5 sztuk Jajko
-
100 g Wiórki kokosowe
-
2 łyżki Mąka pszenna
-
1 łyżka Mąka ziemniaczana
-
1 łyżka Likier kokosowy
Opis
Sernik królewski to jeden z najpopularniejszych i chyba najbardziej znanych serników w naszym kraju. To smak dzieciństwa, który często gościł na świątecznym stole. Dziś w wersji kokosowej. Tradycyjne kruche czekoladowe ciasto z delikatną, kremową i wilgotną masą serową, wiórkami i likierem kokosowym. Smaki w pełni się uzupełniają dlatego sernik bajecznie smakuje. Z pewnością sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta kruchego:Do przesianej mąki dodajemy zimne, posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite, kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Każdą owijamy folią spożywczą. Jedną część ciasta chłodzimy w lodówce, drugą wkładamy do zamrażarki na około 2 godziny. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie masy serowej:Masło należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby było miękkie. Twaróg mielimy przynajmniej dwukrotnie. Masło ucieramy przy pomocy miksera, następnie dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy partiami twaróg i jajka nie przerywając miksowania.Na sam koniec dodajemy mleko kokosowe, wiórki, oba rodzaje mąki i likier kokosowy. Mieszamy do połączenia się składników. |