0 0
Staroangielski paj jabłkowy

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki na ciasto:
300g Mąka pszenna
175g Masło zimne
4 łyżki Woda zimna
Składniki na nadzienie:
8-10 szt Jabłko Antonówka średnie
3 łyżki Sok z cytryny
100g Cukier można zwiększyć ilość cukru, jeśli jabłka są bardzo kwaśne
1 łyżka Mąka kukurydziana
1 łyżeczka Cynamon
15g Masło
Dodatkowo:
60 ml Mleko 3,2 %

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Staroangielski paj jabłkowy

Kuchnia:
    • 1 godzina 10 minut
    • Porcje 12
    • Średni

    Składniki

    • Składniki na ciasto:

    • Składniki na nadzienie:

    • Dodatkowo:

    Opis

    Udostępnij

    Nie wiem jak to się stało, że ten przepis jeszcze nie trafił na mojego bloga. Robiłam go już kilkakrotnie jeszcze mieszkając w Polsce. Za każdym razem jest genialne, jedyne w swoim rodzaju i niepowtarzalne. Delikatne, kruche ciasto, po brzegi wypełnione jabłkami, cudownie pachnące cynamonem. Najlepsze jak dla mnie ciasto z jabłkami, które u nas w domu jest coroczną inauguracją jesieni.

    (Visited 24 times, 1 visits today)

    Kroki

    1
    Zakończ etap

    Przygotowanie ciasta:

    Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, sól i wodę. Szybko zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez pół godziny. Tortownicę o wymiarach 23 cm smarujemy masłem. 2/3 ciasta wałkujemy na cienki blat. Krążek ciasta powinien być większy od dna tortownicy o 5-6 cm. Ciasto delikatnie nawijamy na wałek, przekładamy do formy i lekko dociskamy do boków.
    Formę wypełniamy jabłkami, delikatnie je dociskając. Na wierzchu jabłek układamy wiórki masła. Pozostałą część ciasta należy rozwałkować na blat o wielkości średnicy formy. Przykrywamy nim jabłka i łączymy z bokami ciasta formując dookoła wałeczek. Z resztek ciasta wycinamy jesienne ozdoby i zdobimy nimi ciasto. Wierzch smarujemy mlekiem. Na środku ciasta robimy małe nacięcie nożem, aby zbierająca się para mogła swobodnie znaleźć ujście.

    2
    Zakończ etap

    Przygotowanie nadzienia:

    abłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Cynamon, mąkę kukurydzianą i cukier mieszamy ze sobą w dużej misce. Dodajemy jabłka i dokładnie mieszamy, aby jabłka pokryły się mieszanką. Paj wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy około 45 minut. Ciasto po upieczeniu powinno mieć złoty kolor. W połowie czasu pieczenia możemy przykryć ciasto, aby za bardzo się nie zrumieniło.
    Paj smakuje genialnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciasto proponuję podać z gałką waniliowych lodów.

    Uwaga!
    Bardzo ważny jest rodzaj użytych jabłek. Jabłka powinny być winne i kwaskowe.

    Recenzje

    Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
    poprzedni
    Drobiowe kieszonki nadziewane chorizo i porami
    następny
    Krokiety z mięsem i kapustą
    poprzedni
    Drobiowe kieszonki nadziewane chorizo i porami
    następny
    Krokiety z mięsem i kapustą

    Dodaj komentarz

    Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here