Składniki
-
4 szt Ziemiakiduże
-
1 szt Porduży
-
1 szt Cebulaśrednia
-
1 szt Marchew
-
1 główka Czosnek
-
1 litr Bulion warzywnymożna użyć bulionu drobiowego
-
1 płaska łyżeczka Gałka muszkatołowa
-
1/2 łyżeczki Mielony kmin rzymski
-
2 łyżki Masło
-
1 łyżka Oliwa z oliwek
-
Biały pieprz
-
Pieprz kolorowy
-
Sól
-
Dodatkowo:
-
Oliwa truflowa
Opis
Jeszcze nie tak dawno ziemniaki w Polsce były jedynie nieciekawym, acz niezbędnym dodatkiem do każdego posiłku. Inwencja pań domu polegała głównie na tym, czy podać je gotowane, odsmażane czy purée. A przecież z ziemniaków można zrobić mnóstwo świetnych i oryginalnych potraw, które zapewne nie jednych zaskoczą. Jednym z takich właśnie dań może być kremowy, aksamitny i pyszny krem z ziemniaków. Jak widać, przy odrobinie fantazji z ziemniaka i kilku prostych dodatków można wyczarować na prawdę fantastyczne i smaczne danie. Inspiracją do tego dania był program kulinarny ”Okrasa łamie przepisy”. Przepis nie co zmodyfikowałam, jednak zapewniam Was, że zupa pozostała lekka, kremowa i pyszna.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Główkę czosnku obieramy z wierzchnich łupin. Górę minimalnie ścinamy tak, aby odsłonić ząbki czosnku i smarujemy dokładnie całą główkę oliwą. Następnie owijamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180'C przez około 15 minut. Po wystudzeniu ząbki czosnku niemalże same będą wyskakiwały z łupinek. |
komentarz Ukryj komentarze
bardzo dobra zupa,