Składniki
-
Składniki na spód:
-
340 g Ciastka degistive
-
50 g Wiórki kokosowe
-
100 g Masło
-
Masa serowa:
-
1 kg Twaróg
-
250 g Mascarpone
-
250 ml Mleko skondensowanesłodzone
-
400 ml Mleko kokowsowe
-
150 g Cukier puder
-
1 puszka Ananasnie należy używać świeżych ananasów
-
5 sztuk Jajko
-
2 sztuki Żółtko
-
3 łyżki Mąka ziemniaczana
-
2 łyżeczki Likier kokosowy
-
Dodatkowo:
-
340 g Grecki jogurt naturalny
-
125 ml Mleko skondensowanesłodzone
Opis
Piña colada to słodki karaibski koktajl alkoholowy. Ma tropikalny smak, który zdecydowanie kojarzy się ze słońcem, plażą i latem. Aksamitny, wilgotny i kremowy sernik o charakterystycznym smaku Piña Colady — już po pierwszym kęsie przeniesie Was na tropikalną wyspę.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie spodu:Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło, wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie masy serowej:Ananasy odsączmy z soku i blendujemy na gładki mus. Z mleka kokosowego zbieramy śmietankę i odstawiamy na bok. Ser biały dwukrotnie mielimy, dodajemy mascarpone, mąkę ziemniaczaną, cukier i mieszamy do połączenia się składników. Nie przerywając mieszania dodajemy mleko skondensowane, jajka i żółtka. Pod koniec dodajemy śmietankę kokosową i mus ananasowy. Mieszamy do połączenia się składników. Masę serową wykładamy na spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy kolejne 100 minut. |
3
Zakończ etap
|
Polewa:Składniki polewy dokładnie mieszamy ze sobą. Polewę wykładamy na wierzch sernika i pieczemy jeszcze kolejne 15 minut w tej samej temperaturze 120'C. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki na całą noc. |