0 0
Sernik Pina colada

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki na spód:
340 g Ciastka degistive
50 g Wiórki kokosowe
100 g Masło
Masa serowa:
1 kg Twaróg
250 g Mascarpone
250 ml Mleko skondensowane słodzone
400 ml Mleko kokowsowe
150 g Cukier puder
1 puszka Ananas nie należy używać świeżych ananasów
5 sztuk Jajko
2 sztuki Żółtko
3 łyżki Mąka ziemniaczana
2 łyżeczki Likier kokosowy
Dodatkowo:
340 g Grecki jogurt naturalny
125 ml Mleko skondensowane słodzone

Zapisz ten przepis

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Sernik Pina colada

Kuchnia:
  • Porcje 16
  • Średni

Składniki

  • Składniki na spód:

  • Masa serowa:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Piña colada to słodki karaibski koktajl alkoholowy. Ma tropikalny smak, który zdecydowanie kojarzy się ze słońcem, plażą i latem. Aksamitny, wilgotny i kremowy sernik o charakterystycznym smaku Piña Colady — już po pierwszym kęsie przeniesie Was na tropikalną wyspę.

(Visited 123 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie spodu:

Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło, wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.

2
Zakończ etap

Przygotowanie masy serowej:

Ananasy odsączmy z soku i blendujemy na gładki mus. Z mleka kokosowego zbieramy śmietankę i odstawiamy na bok. Ser biały dwukrotnie mielimy, dodajemy mascarpone, mąkę ziemniaczaną, cukier i mieszamy do połączenia się składników. Nie przerywając mieszania dodajemy mleko skondensowane, jajka i żółtka. Pod koniec dodajemy śmietankę kokosową i mus ananasowy. Mieszamy do połączenia się składników. Masę serową wykładamy na spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy kolejne 100 minut.

3
Zakończ etap

Polewa:

Składniki polewy dokładnie mieszamy ze sobą. Polewę wykładamy na wierzch sernika i pieczemy jeszcze kolejne 15 minut w tej samej temperaturze 120'C. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki na całą noc.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Piernik staropolski
następny
Zakwas buraczany
poprzedni
Piernik staropolski
następny
Zakwas buraczany

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here