Składniki
-
700 g Wątróbka drobiowa
-
50 g Rodzynki
-
2 szt Cebuladuże
-
1 łyżeczka Miód
-
1 łyżka Koncentrat pomidorowy
-
1 łyżka Masło
-
4 łyżki Oliwa z oliwek
-
200 ml Woda
-
1/2 łyżeczki Pieprz cayenne
-
Pieprz
-
Sól
Opis
Tak wiem, że nie wszyscy za nią przepadają. Niechęć wyniesiona z dzieciństwa sprawia, że trudno się do niej przekonać. Jak ją odczarować i sprawić by na dźwięk tego słowa niektórym z nas nie krzywiły się miny? Zachęcam Was do spróbowania wątróbki w mojej wersji, która niczym nie przypomina tej z dzieciństwa, ani smakiem, ani wyglądem. Dobrze przyrządzona, smaczna i delikatna wątróbka z pewnością zaspokoi najbardziej wymagające podniebienie.
Składniki:
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i odsączamy na sicie z wody. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni do duszenia rozpuszczamy masło z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i podsmażamy od czasu do czasu mieszając do momentu, aż będzie szklista i miękka. Następnie dodajemy wodę, miód, koncentrat i rodzynki. Wszystko razem mieszamy i dusimy dalej na małym ogniu około 10 minut. |