Składniki
-
400 g Biała kiełbasaparzona
-
6 szt Cebula czerwona
-
50 ml Czerwone winowytrawne
-
2 łyżki Krem balsamiczny
-
2 łyżki Cukier brązowy
-
1 łyżka Syrop klonowy
-
2 łyżki Masło
-
1 łyżeczka Majeranek
-
3 łyżki Oliwa z oliwek
-
Pieprz
-
Sól morska
Opis
Śniadanie wielkanocne to jeden z najważniejszych momentów Świąt Wielkiej Nocy. W rodzinnym gronie siadamy do stołu zastawionego pysznymi potrawami, by wspólnie celebrować ten podniosły moment. Każdy ma swoje ulubione, świąteczne potrawy. Moją zdecydowanie jest właśnie biała kiełbasa, podana na karmelizowanej czerwonej cebuli. Bardzo proste i aromatyczne danie zapewne zachwyci wszystkich gości.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Każdą kiełbasę smarujemy oliwą i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200′C i pieczemy 20-30 minut. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w cienkie piórka. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i smażymy. Kiedy cebulka zmięknie dodajemy wino, cukier, syrop klonowy i krem balsamiczny. Dusimy na średnim ogniu około 20 minut. Następnie dodajemy otarty majeranek, pieprz i sól. Dusimy wszystko razem do momentu aż sos odparuje, a cebula będzie miękka. Na cebulę wykładamy upieczoną kiełbasę. |