0 0
Mazurek kajmakowy z morelami

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na ciasto:
200 g Mąka pszenna
100 g Masło
1 szt Żółtko
2 łyżki Cukier puder
Nadzienie:
400 g Masa kajmakowa
150 g Suszone morele
50 g Płatki migdałowe
Polewa czekoladowa:
50 g Gorzka czekolada
1 łyżka Śmietanka 30%

Zapisz ten przepis

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Mazurek kajmakowy z morelami

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na ciasto:

  • Nadzienie:

  • Polewa czekoladowa:

Opis

Udostępnij

Mimo że od dawna uważamy mazurka za nasz narodowy wypiek, to w rzeczywistości przepis na to ciasto przywędrował do nas prawdopodobnie z Turcji, a w polskiej tradycji zakorzenił się na stale w XVII wieku. Jego symbolika jest ściśle powiązana z okresem Wielkiego Postu – a w zasadzie jego zakończeniem. Po czterdziestu dniach obowiązkowej wstrzemięźliwości od potraw mięsnych i słodkich wypieków, mazurek stanowił pewnego rodzaju nagrodę dla wytrwałych w wierze i postanowieniu chrześcijan. Jest on absolutnym niezbędnikiem na naszych stołach. Zapraszam Was na mój ulubiony mazurek kajmakowy na kruchym spodzie wzbogacony o suszone morele i chrupiące płatki migdałów.

(Visited 32 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta kruchego:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło, cukier i żółtko. Szybko zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie wykładamy kruchym ciastem.
Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy 15-20 minut. Kiedy spód będzie lekko rumiany wyjmujemy ciasto. Na ciepłym spodzie rozprowadzamy masę kajmakową, posypujemy pokrojonymi morelami i płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy 5-8 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy.

2
Zakończ etap

Przygotowanie polewy:

Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Polewę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy mazurek.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Sernik Biały Michał
następny
Babka z nutellą
poprzedni
Sernik Biały Michał
następny
Babka z nutellą

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here