Składniki
-
250 g Mąka pszenna
-
500 ml Mleko
-
100 ml Woda gazowana
-
1 sztuka Jajko
-
1 łyżka Olej
-
szczypta Sól
Opis
Naleśniki — to chyba jedno z najprostszych, najtańszych i najszybszych dań do wykonania. Gdzieniegdzie przyrządzane w sposób wykwintny i na specjalne okazje, w innych zakątkach uważane za danie podrzędne. Mogą stanowić zarówno pyszny deser, jak i danie obiadowe. Na słodko najczęściej podaje się z białym serem, domowym dżemem, marmoladą czy owocami z bitą śmietaną. Wytrawne cieszą się również wielką popularnością i można podawać je na wiele sposobów. Może to być wytrawny farsz mięsny, szpinakowy, czy kremowy serek z dodatkiem łososia. W naszym domu popularne są zarówno naleśniki na słodko, jak i te wytrawne.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami, które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. |