0 0
Naleśniki

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

250 g Mąka pszenna
500 ml Mleko
100 ml Woda gazowana
1 sztuka Jajko
1 łyżka Olej
szczypta Sól

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Naleśniki

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Naleśniki — to chyba jedno z najprostszych, najtańszych i najszybszych dań do wykonania. Gdzieniegdzie przyrządzane w sposób wykwintny i na specjalne okazje, w innych zakątkach uważane za danie podrzędne. Mogą stanowić zarówno pyszny deser, jak i danie obiadowe. Na słodko najczęściej podaje się z białym serem, domowym dżemem, marmoladą czy owocami z bitą śmietaną. Wytrawne cieszą się również wielką popularnością i można podawać je na wiele sposobów. Może to być wytrawny farsz mięsny, szpinakowy, czy kremowy serek z dodatkiem łososia. W naszym domu popularne są zarówno naleśniki na słodko, jak i te wytrawne.

(Visited 49 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami, które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany.
Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie ciasto nieco zgęstnieje, więc należy dolać odrobinę wody lub mleka. Patelnię do naleśników nagrzewamy, wlewamy odrobinę oleju i przy pomocy ręcznika papierowego rozprowadzamy po całej patelni.
Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę i chwilę smażymy. Usmażony naleśnik przekładamy na talerz i smażymy kolejne, aż do wykorzystania całego ciasta. Jeśli naleśniki smażycie na zwykłej patelni, trzeba przed każdym kolejnym naleśnikiem natłuścić patelnię.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Ciasto na pierogi
następny
Tort nastolatka
poprzedni
Ciasto na pierogi
następny
Tort nastolatka

Dodaj komentarz