Składniki
-
250 g Pomidor koktajlowy
-
5-6 szt Jajko
-
4 szt Filecik Anchois
-
10 szt Zielone oliwki
-
do smaku Pieprz kolorowy
-
do smaku Sól morska
-
Dodatkowo:
-
kilka sztuk Listek bazylii
Opis
Dojrzałe słodkie pomidorki skrywają nadzienie z jajek, oliwek i małych filecików anchois. Dla tych, którzy nie boją się smacznych i oryginalnych rozwiązań, to świetny pomysł na pyszną i elegancką przystawkę.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Fileciki anchois i oliwki drobno siekamy. Białka ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy żółtka, fileciki anchois i oliwki. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z solą należy uważać, gdyż anchois są dość słone i intensywne w smaku. Pomidorki myjemy i odkrawamy górę tak, aby powstały czapeczki. Ze środka pomidorków wydrążamy miąższ, choć nie jest to łatwe. Ja użyłam do tego małego, ostrego nożyka i łyżeczki. Puste środki pomidorków osuszamy ręcznikiem papierowym i nadziewamy przygotowanym farszem. Przykrywamy czapeczkami i dekorujemy świeżą bazylia i oliwkami. |