0 0
Ryba po grecku

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

1,5 kg Filet z dorsza
2 szt Jajko
do smaku Sól morska
do panierowania Mąka
do smażenia Olej
Składniki na warzywa do Ryby po Grecku:
250 g Koncentrat pomidorowy
1 kg Marchew
1 szt Seler
1/2 szt Por
1 szt Pietruszka
1 szt Cebula średnia
2 ząbki Czosnek
100 ml Woda
6 ziaren Ziele angielskie
3 szt Liść laurowy
szczypta Cukier
do smaku Pieprz
do smaku Sól morska
Dodatkowo:
1 sztuka Cytryna

Zapisz ten przepis

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Ryba po grecku

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

  • Składniki na warzywa do Ryby po Grecku:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Klasyka na wigilijnym stole — ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego. Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami. Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stąd, że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami. Podawane są na zimno jako przystawki. Kolor i wygląd podobny, ale smak całkowicie inny. Moja ryba po grecku to tradycyjny, rodzinny przepis. Ryba jest delikatnie oprószona cytrynowym pieprzem, przełożona gęstym, soczystym sosem z warzyw korzeniowych, dobrze doprawiona świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.

(Visited 117 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ryby:

Rybę z każdej strony doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Każdy kawałek obtaczamy w mące, następnie w jajku i jeszcze raz w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

2
Zakończ etap

Przygotowanie warzyw do Ryby po Grecku:

Marchew, pietruszkę, seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora oczyszczamy i kroimy w drobne plasterki. Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy warzywa, posiekany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i wodę. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą i sporą ilością pieprzu. W naczyniu w którym będziemy podawać potrawę, układamy warstwami rybę na przemian z sosem warzywnym. Pierwszą i ostatnią warstwę stanowi sos warzywny.

3
Zakończ etap

Moje rady:

- nie polecam mrożonych filetów, a tym bardziej ryb w kostkach
- zamiast dorsza można użyć innej, morskie ryby
- potrawę najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, aby się przegryzła
- ryba po grecku świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Tarta makowa
następny
Waniliowe ciasteczka z Rudolfem
poprzedni
Tarta makowa
następny
Waniliowe ciasteczka z Rudolfem

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here